Lezing Wil Schackmann - Droom en Weldaad

Lezing Wil Schackmann - Droom en Weldaad

Lezing Wil Schackmann  - Droom en Weldaad MFC De Hardenberg Finsterwolde

Geschreven door:
, 10 maart 2024

Dinsdag 19 maart 2024 heeft het NUT Oldambt weer een inspirerende spreker uitgenodigd.
Wil Schackmann zal deze avond spreken over het kolonisten verleden, Droom en Weldaad en hoe vertaald zich dit naar de huidige samenleving.

Wil Schackmann omschrijft zich in zijn eigen biografie, een korte impressie :
Wil werd geboren 8 april 1951. Van 1970 tot en met 1986 was hij werkzaam in verschillende beroepen, waaronder studie politieke wetenschappen, eigenaar van een zeefdrukkerij, kraker, hulpverlener bij JAC-Amsterdam , pers- en publiciteitsfunctionaris binnen het welzijnswerk (5 jaar) en dagbladjournalist/redacteur (2 jaar).
Vanaf 1987 louter werkzaam als schrijver, met werken voor verschillende televisie series, Medisch Centrum West en sketch schrijver voor de serie “Binnenlandse zaken” . Maar liefst 8 jaren heeft Schacmann gewerkt aan een duitse top televisie serie genaamd Stadtkliniek.
Deze periode heeft Wil afgesloten en naar eigen zeggen gaat hij dit ook nooit meer doen. De afwisseling spreekt hem meer aan. Verschillende opdrachtgevers. Helemaal geen tv werk was ook niet aan de orde. Misschien voor de huidige generatie is dan wel het meest bekende werk de Nederlandse televisie serie Klem, waar Wil Schackmann aan heeft bijgedragen.

Droom en Weldaad
In 2018 schreef Schackmann samen met Jan Mensink het boek “Droom en Weldaad”
In 1818 zitten veel mensen zonder werk en zinken weg in ellende. Hét moment voor generaal Johannes van den Bosch om een ambitieus plan te presenteren: laat de armen de barre heide in Drenthe ontginnen. Mest zal de woeste grond vruchtbaar maken, discipline en onderwijs zullen de nutteloze armen beschaven tot werklustige mensen. Zijn idee wordt enthousiast ontvangen en hij richt de ‘Maatschappij van Weldadigheid’ op. Een half jaar later arriveren de eerste kolonisten op de plek die wij kennen als Frederiksoord. Hoe gaat het verder met de koloniën? Zowel de natuur als de mens blijken in niet zo ‘maakbaar’ als in het plan van de generaal. De onvrije koloniën Ommerschans en Veenhuizen kosten meer dan ze opbrengen en in 1859 dreigt een faillissement. De overheid grijpt in en neemt de onvrije koloniën over, de Maatschappij slaat gedwongen een nieuwe koers in. Ook in de twintigste en eenentwintigste eeuw past de Maatschappij zich aan. Wat blijft, is het bieden van ontwikkelingskansen aan mensen in een achterstandspositie. Ter gelegenheid van het 200-jarig jubileum vertelt oud-directeur Jan Mensink de bijzonder historie van de Maatschappij van Weldadigheid in dit rijk geïllustreerde boek, waaraan Wil Schackmann en Angelie Sens hebben bijgedragen. Interviews met bekende mensen uit het gebied en prachtige (lucht)foto’s van Albert Brunsting worden afgewisseld met gedetailleerde kaarten, oude reisverslagen en afbeeldingen die het verhaal compleet maken.

Deze inspirerende spreker zal U meenemen naar de Droom en Weldaad en wat kunnen we leren van dit sociale experiment uit het verleden.
Voor meer info raadpleeg de website van Wil Schackmann

Aanvang 19.30 uur. Locatie van de zaal MFC de Hardenberg, De Hardenberg 5 te Finsterwolde.
Toegang inclusief 2 consumpties 10 euro p.p. in alleen echt geld te betalen bij de ingang.
Iedereen is van harte welkom, niet-Nutsleden dienen per mail een toegangskaart te reserveren via: Kees van Slochteren

Graag zien wij u dinsdagavond 19 maart 2024 in MFC de Hardenberg.

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Nieuws.

Hemelvaart en beide pinksterdagen gesloten - MFC De Hardenberg Finsterwolde

Hemelvaart en beide pinksterdagen gesloten

2 mei 2024 - Gedurende Hemelvaartsdag en beide pinksterdagen is het sportcomplex inclusief het zwembad... lees verder »

Onderzoek sportcomplex de Hardenberg afgerond - MFC De Hardenberg Finsterwolde

Onderzoek sportcomplex de Hardenberg afgerond

1 mei 2024 - Onderzoek sportcomplex de Hardenberg afgerond Studenten van de Rijksuniversiteit Groningen zijn in augustus 2023 gestart met het project StudentLabs. Middels subsidie van de provincie Groningen en... lees verder »

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.