Een miljard euro extra naar Oekraïne

Een miljard euro extra naar Oekraïne

Een miljard euro extra naar Oekraïne MFC De Hardenberg Finsterwolde

Geschreven door:
, 14 april 2024

Hoe kwetsbaar is vrede? U gaat binnenkort weer naar de stembus voor Europa en u kiest waarschijnlijk op de politieke partij waar u lid van bent. Op grond van welke kennis gaat u kiezen? In Nederland ondersteunen we via een gekozen meerderheid in de Tweede Kamer de huidige regering. Die brengt de mening en de keuzes van onze kiezers naar voren over Israël, de Gaza, Jemen, Oekraïne, Rusland en noem maar op. Eigenlijk is er momenteel sprake van een ontwrichte maatschappij. Twee Nederlandse oorlogsschepen dragen actief bij aan de veiligheid van de handelsvloot. En Oekraïne krijg van Nederland vliegtuigen met raketten en bovenop een eerder budget ook een miljard extra om meer oorlogstuig te kunnen maken of kopen. Heeft u kennis van achtergrondinformatie? Als zijnde het NUT zijn wij onafhankelijk van enige groepering van politieke of levensbeschouwelijke aard, maar we willen wel graag alles weten om verstandige keuzes te kunnen maken. Daarom hebben wij voor u prof. dr. Hans van Koningsbrugge, hoogleraar aan de R.U.G., uitgenodigd voor een lezing over de huidige toestand in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne komende dinsdagavond 16 april aanvang 19uur30 in het MFC de Hardenberg te Finsterwolde. Alle stoelen die in de zaal staan zijn al gereserveerd, maar de vrijwilligers van De Hardenberg willen voor u wel een extra stoel bijplaatsen. Maar dan moet u ons wel laten weten dat u komt. Het is een openbaar toegankelijke lezing, dus voor de leden van het NUT en ook voor niet-leden.

Kan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zich uitbreiden naar ons land?

Als NAVO-partner ondersteunt ons Nederland de regering van Oekraïne op velerlei manieren, zonder direct deelnemer in het conflict te zijn. Oekraïne wordt door Nederland op alle mogelijke manieren geholpen, terwijl Rusland zoveel mogelijk wordt belemmerd. Zullen we voor onze betrokkenheid kunnen worden afgestraft? Wij leveren Oekraïne zoals hierboven aangegeven bijvoorbeeld munitie en zelfs vliegtuigen met raketten. Brengen we daarmee de vrede óf een uitbreiding van de oorlog naar ons land dichterbij? Zouden bij voorbeeld de Gasunievestiging aan de Eekerweg in Scheemda, waar Noors aardgas binnenkomt, of het Google-datacentrum in Winschoten, of de Eemshaven, dan doelwitten kunnen worden voor Russische raketten?

Dinsdagavond houdt het Nut een lezing over het verloop van de Russisch-Oekraïense oorlog en de denkbare scenario’s.
Spreker op deze avond is de topdeskundige hoogleraar prof. dr. Hans van Koningsbrugge hoogleraar aan de Rijks Universiteit van Groningen. Zijn vakgebied is de geschiedenis en politiek van Rusland. Daarnaast is hij directeur van het Instituut voor Midden en Oost Europese Studies en doceert hij bij Instituut Clingendael en de Defensie Academie. Een echte kenner dus, die de lezers van Dagblad van het Noorden wellicht kennen van zijn zaterdagse column in hun krant.

Prof. Hans van Koningsbrugge heeft aangegeven te zullen spreken over het Russische perspectief op de oorlog tegen Oekraïne en over de sterktes en zwaktes van Rusland. ( Wist u dat Rusland zonder de extra een basisleger heeft van maar liefst 1,15 miljoen militairen? ) Ook zal professor van Koningsbrugge spreken over de mogelijke scenario's inzake de toekomst op korte termijn van de oorlog tussen Rusland tegen Oekraïne en antwoord geven op uw vragen.

Dinsdag 16 april, aanvang 19:30 uur. De entree bedraagt (inclusief 2 consumpties) € 10 alleen in echt geld te betalen bij de ingang van de zaal. Gezien de grote belangstelling voor deze Nutslezing is reservering noodzakelijk. Stuur daarvoor uw reservering per mail aan k.b.vanslochteren@gmail.com

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Nieuws.

Kom over de Brug Festival - MFC De Hardenberg Finsterwolde

Kom over de Brug Festival

17 mei 2024 - Dit eendaagse festival wordt een dag die verbinding maakt tussen kunst, ambacht, ambachtelijk geproduceerd voedsel en ons cultureel landschap. Maar ook een dag van verbinding tussen Blauwestad en de... lees verder »

Ontwikkel sessie voor een mooie toekomst voor de Hardenberg - MFC De Hardenberg Finsterwolde

Ontwikkel sessie voor een mooie toekomst voor de Hardenberg

11 mei 2024 - Onder leiding van Jorien de Leeuw, adviseur jongerenparticipatie, traineeprogramma’s en talentcoach hebben de bestuursleden van Stichting MFC de Hardenberg een waardevolle “ontwikkel” ochtend... lees verder »

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.