Boek presentatie Cees Stolk, een doos vol verdriet

Boek presentatie Cees Stolk, een doos vol verdriet

Boek presentatie Cees Stolk,  een doos vol verdriet MFC De Hardenberg Finsterwolde

Geschreven door:
, 11 maart 2024

Een doos vol verdriet

Woensdag 10 april vanaf 13.30 uur presenteert journalist en schrijver Cees Stolk zijn boekje "Een doos vol verdriet"
Burgemeester Cora-Yfke Sikkema zal in het MFC De Hardenberg te Finsterwolde het eerste exemplaar uitreiken aan enkele nabestaanden van de verzetsstrijders.
Naast genodigden is deze boekpresentatie openbaar toegankelijk voor geïnteresseerden en wordt U in de gelegenheid gesteld om als een van de eersten een exemplaar in uw bezit te kunnen krijgen.

Het Oldambt telt 26 straten die vernoemd zijn naar verzetsmensen. 26 namen van wie weinigen weten wie zij waren. Wat dreef hen? Wat was hun verzet en hoe kwamen zij om het leven?
Velen van hen kwamen uit Beerta en Drieborg. Zoals Luppo Stek, hij schrijft naar huis uit het Durchgangslager Amersfoort dat hij weer last heeft van bronchitis en vraagt zijn vrouw of dokter Buruma hem geneesmiddelen kan sturen.
Hij hoort in gevangenschap dat ze thuis het varkentje hebben geslacht. ‘k Hoop dat ik er ook nog eens een stukje van mag kunnen eten.’’ Zijn brieven naar huis zijn bewaard gebleven in het Oorlogs- en Verzets Centrum in Groningen.
Van de 26 verzetsstrijders in de gemeente Oldambt naar wie een straat is vernoemd, overleefden slechts zes de verschrikkingen van de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog.
Bij de zoektocht volgde Cees Stolk het spoor terug en dat leverde soms verrassende vondsten op zoals brieven uit gevangenschap.
Boektitel
De titel van het boekje is ontleend aan de vondst van een Droste chocoladedoosje uit de jaren vijftig met daarin stapels brieven uit gevangenschap van de Finsterwolder jonge landarbeider Hiebo Remmers.
Hij beurde het thuisfront op om de moed erin te houden. Aandoenlijk is zijn vraag of zijn moeder al wat oliebollen heeft gebakken met Oud en Nieuw. Ondanks zijn opsluiting geloofde hij in een spoedige terugkomst. ’’We zullen hopen dat we gauw terug zijn, moeder, dan kan ik een bakje koffie met je drinken.’’
Maar ook van anderen kwamen opeens pennenstreken tevoorschijn uit het Huis van Bewaring in Groningen, uit het Durchgangslager Amersfoort en uit concentratiekamp Buchenwald.
Met die opgespoorde documenten, foto’s, brieven en flarden aan soms bittere herinneringen van nabestaanden hebben die mannen en vrouwen een gezicht gekregen. Al deze dierbare herinneringen zijn nu vastgelegd in het boekje "Een doos vol verdriet". Hun moed om in verzet te komen blijft niet meer onopgemerkt. Voorgoed liggen hun levens nu vast in de herinnering.
Wilt U ook dat deze herinneringen blijven voortbestaan ? U bent van harte welkom op 10 april in het MFC de Hardenberg te Finsterwolde.

Bron: Cees Stolk / Beesterzunne

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Nieuws.

Een miljard euro extra naar Oekraïne - MFC De Hardenberg Finsterwolde

Een miljard euro extra naar Oekraïne

14 april 2024 - Hoe kwetsbaar is vrede? U gaat binnenkort weer naar de stembus voor Europa en u kiest waarschijnlijk op de politieke partij waar u lid van bent. Op grond van welke kennis gaat u kiezen? In Nederland... lees verder »

16 vrijwilligers BHV gecertificeerd - MFC De Hardenberg Finsterwolde

16 vrijwilligers BHV gecertificeerd

14 april 2024 - Zaterdag 13 april hebben 16 vrijwilligers van het sportbedrijf MFC de Hardenberg deelgenomen aan de BHV opleiding. Deze werd op eigen locatie gehouden in en rondom het sportcomplex. Dat ook het... lees verder »

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.